Monday, 28 November 2022

Tunjang Sains Dan Teknologi

Topik 1

Pemakanan Seimbang

Amalan pemakanan yang seimbang dan sihat adalah perkara yang sangat penting untuk  kanak – kanak kerana pemakanan yang seimbang menyumbang kepada kesihatan, tumbesaran dan perkembangan mereka. Keperluan pemakanan kanak – kanak adalah berbeza mengikut umur mereka. Hal ini demikian kerana kadar tumbesaran dan perkembangan  kanak – kanak yang berbeza. Tadika perlu menyediakan permakanan yang seimbang mengikut Garis Panduan Pemberian Makanan Bayi dan Kanak – Kanak Kecil, Kementerian Kesihatan Malaysia 2008.

Kanak – kanak perlu diberikan makanan yang seimbang yang mengandungi nutrien yang mencukupi. Makanan yang disediakan mestilah berkhasiat dengan amaun yang mencukupi seperti yang telah ditetapkan dalam garis panduan Kementerian Kesihatan Malaysia. Antara contoh menu mingguan kanak – kanak di tadika.

Menu Mingguan Kanak – Kanak:

 

HARI

SARAPAN

MINUM PAGI

MENU

KALORI (Kcal)

MENU

KALORI (Kcal)

 

AHAD

 

1 BIJI BAN KOSONG/ KISMIS/ KENTANG

1 CAWAN SUSU BERPERISA COKLAT

1 CAWAN AIR KOSONG

 

 

100

 

120

 

0

 

 

1 SET NASI LEMAK

(Nasi + Sambal Ikan Bilis + Telur Rebus + Timun)

1 HIDANGAN BUAH

1 CAWAN AIR KOSNG

 

280

 

 

30

0

 

ISNIN

2 KEPING LEMPENG KOSONG + MADU

1 CAWAN SUSU

1 CAWAN AIR KOSONG

140

 

80

0

 

1 ½ SENDUK MEE GORENG

(Mee + Isi Ayam + Sawi + Lobak Merah)

1 HIDANGAN BUAH

1 CAWAN AIR KOSONG

190

 

 

30

0

         

SELASA

3 KEPING BISKUT

1 CAWAN SUSU BERBIJIRIN

1 CAWAN AIR KOSONG

 

90

135

0

1 1/2 SENDUK BIHUN GORENG PUTIH (Bihun + Isi Ayam + Kubis + Lobak Merah)

1 HIDANGAN BUAH

1 CAWAN AIR KOSONG

 

210

 

 

30

0

 

RABU

3 KEPING BISKUT

1 CAWAN SUSU BERBIJIRIN

1 CAWAN AIR KOSONG

90

135

0

1 ½ SENDUK NASI PUTIH

1 ½ EKOR IKAN MASAK KICAP + KUBIS GORENG

1 HIDANGAN BUAH

1 CAWAN AIR MASAK

150

125

 

30

0

 

KHAMIS

1 KEPING SANDWICH TELUR

1 CAWAN SUSU BERPERISA COKLAT

1 CAWAN AIR KOSONG

70

120

 

0

1 MANGKUK SOTO AYAM

(Nasi Impit + Hirisan Ayam + Kubis + Sup Ayam)

1 HIDANGAN BUAH

1 CAWAN AIR KOSOSNG

190

 

 

30

0

Dengan adanya contoh menu makanan kanak- kanak ini, harap dapat membantu memberi manfaat kepada semua.

 

 

 

Topik 2

Kitaran Hidupan Katak ( Bahan Bantu Mengajar )

Ini merupakan bahan bantu mengajar kitaran hidupan katak yang boleh digunakan untuk mengajar kanak – kanak.

Katak merupakan spesies yang mempunyai kitaran hidupan yang lengkap. Kitaran hidup katak terbahagi kepada 4 peringkat iaitu :

Peringkat 1 ( telur )


Pada peringkat ini biasa katak menghasilkan telur di dalam air atau kawasan berair. Telur berbentuk kelompok dan melekat melekat antara satu sama lain. Katak bertelur banyak biasanya berpuluh – puluh sehingga beratus -  ratus biji telur.

Peringkat 2 ( Berudu )


Telur katak akan berubah menjadi berudu selepas 21 hari, berudu akan membesar sehingga berudu tersebut berjaya berenang di dalam air.

Peringkat 3 ( Katak muda/anak katak )

Berudu kemudian akan berubah menjadi katak muda atau anak katak selepas 5 minggu. Kaki hadapan mula terbentuk dan kelihatan di bahagian belakang kepalanya yang bonjol serta ekor katak muda yang kecil. Dengan ini dapat membantu berudu untuk berenang.

Peringkat 4 ( Katak dewasa )

Kemudian, selepas 11 minggu, jadilah katak dewasa yang telah berkembang dengan lengkap mempunyai kaki, mata, mulut, paru – paru dan tanpa ekor. Katak dewasa boleh berenang dan keluar dari air. Kebiasaannya katak dewasa lebih banyak menghabiskan hidupnya di darat.


RUJUKAN

Puan Jameyah Sheriff (2013). Kurikulum Permata Negara, W101, Aras 1, Blok 3440, Enterprise Building 1, Jalan Teknokrat 3, 63000 Cyberjaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia, Nusa Karisma Sdn Bhd.

https://www.instagram.com/reel/CiUUxDTpTmN/?igshid=YmMyMTA2M2Y=


Tunjang Sains Dan Teknologi

Topik 1 Pemakanan Seimbang Amalan pemakanan yang seimbang dan sihat adalah perkara yang sangat penting untuk   kanak – kanak kerana pe...